Tre-elementet

Loven om de fem elementer, spiller en sentral rolle i kinesisk medisin. Hvert av elementene er knyttet til organer i kroppen vår, og til de forskjellige årstider. Elementene er også knyttet til klimatiske energier vind, varme, fuktighet, tørke og kulde. Likedan er elementene knyttet til forskjellig kroppsvev, sanseorganer, smak og lukt.tre-elementer
Tre-elementet består av organene lever og galleblære, den klimatiske energien er vind, kroppsvev er muskler og sener og sanseorganet er øynene. Smaken er sur, og lukten syrlig, fargen er grønn. Følelsen er sinne eller aggresjon, og årstiden er våren.
Tre-elementet er også knyttet til det levende aspekt. En av leverens viktigste funksjon ifølge kinesisk medisin, er å holde bevegelse i vitalenergien, slik at den fordeles i en jevn strøm til alle kroppens organer og vev.
Energien mellom elementene skal gå med sola, i sheng-syklus, og hvert element gir næring til det neste elementet i sirkelen. Tre-elementet gir næring til ild-elementet, ild-elementet gir næring til jord-elementet og så videre.
Siden våren er tre-elementets årstid, er det viktig å gi leveren litt oppmerksomhet på denne tiden. Det kan gjøres ved å ta en kur med rensende urter, og for eksempel med akupunkturbehandling. Varmebehandling er også fint, siden det hjelper kroppen til å kvitte seg fortere med avfallsstoffer.
I tillegg er det selvfølgelig viktig å passe på hva en spiser og drikker. Leveren blir belastet av for mye alkohol, medisinbruk eller av å spise mat som en ikke tåler. Rensekurer og behandlinger er til lite nytte hvis en ikke også er litt snill mot leveren.
Urter som er gode for leveren er blant annet Mariatistel og løvetannrot. Bruk gjerne disse 2 urtene sammen, eventuelt sammen med flere andre urter.

 

Del:
Posted in Ukategorisert.