Benlengdeforskjell

Det hender jeg får pasienter på klinikken som har fått såler for å korrigere benlengdeforskjell. Veldig ofte viser det seg at det ikke er en reell benlengdeforskjell, men at det dreier seg om en feilbelastning fra føttene, skjevhet i bekkenet eller en skjevhet i ryggen. Etter at jeg har behandlet lockfoot (låsninger i mellomfoten), samt eventuelle posturologiske ubalanser, er vanligvis benlengdeforskjellen borte, og sålene er overflødige.
I noen veldig få tilfeller dreier det seg allikevel om en reell anatomisk benlengdeforskjell. I så fall vil det kunne måles fra ledd til ledd i bena at lengden er forskjellig. I løpet av de årene jeg har arbeidet som terapeut, kan jeg telle på en hånd (blant mange hundre) pasienter som har hatt en anatomisk benlengdeforskjell. i alle andre tilfeller har det vært en funksjonell forskjell, og det kan som regel korrigeres av behandling.
Dersom ryggraden eller bekkenet er skjevt på grunn av skade eller langvarig feilbelastning,kan det være behov for mange behandlinger, men i mange tilfeller går det ganske raskt å rette opp ubalansen.
Såler som skal korrigere benlengdeforskjell, er etter min erfaring som regel mer til skade enn til nytte. De vil opprettholde skjevheten i kroppen, slik at ryggraden kan bli varig skjev. Hvis slike såler skal ha en funksjon, må det sjekkes at det virkelig er en anatomisk benlengdeforskjell. I alle andre tilfeller bør årsaken til skjevheten og feilbelastningen behandles.
Les gjerne om whiplash/locfoot-terapi og posturologi for mer informasjon. Har du eller noen av dine nærmeste fått påvist benlengdeforskjell? Sjekk om det virkelig er en anatomisk forskjell på benlengden.
Jeg gjør oppmerksom på at det ikke er gjort noen vitenskapelig undersøkelse i forhold til korrigering av benlengdeforskjell. Jeg uttaler meg kun ut fra erfaring i klinikken.
Del:
Posted in Ukategorisert.