Hodepine

Det finnes veldig mange forskjellige typer hodepine. I akupunktur-utdanningen, lærte jeg at det finnes ca. 150 forskjellige typer hodepine.

Med så mange forskjellige typer hodepine, sier det seg selv at en grundig kartlegging, og individuell behandling er viktig.

De fleste av de som kommer til meg med hodepine, har forskjellige typer spenningshodepine. Ofte finner jeg at hodepinen har sammenheng med skade i nakken og/eller kjeven, men det kan også være relatert til stress eller overbelastning over tid. Av og til begge deler.

Noen har også hodepine som trigges av forskjellig type mat og drikke, og noen har hodepine som henger sammen med hormonelle problemer.

Behandling av hodepine

Hva slags behandling jeg gir, avhenger av hvilken type hodepine jeg finner. Oftest starter jeg med å sjekke om det ligger en skade bak. I så fall er det viktig å starte behandlingen der. En skade i nakken påvirker også ofte kjeven.

Hodepine som kommer fra nakken, arter seg ofte som smerter i eller bak øynene, pannehodepine eller smerter fra kjeven og opp i tinningen. Ofte er det da også vondt i bakhodet, og i overgangen mellom nakke og hode.

Behandlingen går ut på å hjelpe musklene i hals,nakke og kjeve til å kunne slappe av, slik at smerter og spenninger reduseres. Jeg bruker vanligvis en kombinasjon av whiplash/lockfoot-terapi og kraniosakralterapi, og supplerer med øreakupunktur og klassisk akupunktur ved behov.

Som oftest blir hodepinen veldig raskt bedre etter slik behandling, og nakken blir oftest også bedre.

Av og til finner jeg en kombinasjon av forskjellige typer hodepine. Hvis hodepinen trigges av mat og drikke, er det viktig å kartlegge hva slags mat en reagerer på. Det er også veldig viktig å få tarmen i balanse. Den viktigste behandlingen blir i så fall å fokusere på ernæring. Bruk av probiotika, unngå mat som en ikke tåler, og gode kosttilskudd er viktig. I tillegg kan akupunktur være til god hjelp mot smertene underveis i prosessen.

Noen har også hormonelle hodepiner. Oftest gjelder det kvinner i fruktbar alder, og hodepinen følger i så fall menstruasjons-syklusen. Ved hormonelle hodepiner, bruker jeg ofte akupunktur for å hjelpe hormonene til å komme i balanse. Kraniosakralterapi er også fint, for å redusere stress i kroppen. Veiledning om kosthold og kosttilskudd er viktig, også ved hormonelle problemer.

Selvhjelp ved hodepine

Oppsøk lege hvis du får hodepine som er annerledes enn du har hatt tidligere. Viktig å utelukke at det er noe alvorlig!

Når du har utelukket at hodepinen skyldes alvorlig sykdom, er det viktig å kjenne etter og bli bevisst på hva som trigger eller utløser din hodepine.

Henger hodepinen sammen med en skade i nakken? I så fall kan det være nyttig med litt behandling. Det kan også være til god hjelp med avspenningsøvelser, og veldig forsiktig bevegelse og tøyninger.

Viktig å være forsiktig med belastning av nakken, men samtidig viktig med bevegelse og sirkulasjon.

Våkner du ofte med hodepine? i så fall, hvordan står det til med kjeven? Biter eller gnisser du tenner om natten? I så fall – viktig å øve på avspenning av kjeven, og være bevisst på å slippe tunga ned.

Blir hodepinen verre ved å sitte foran en skjerm? Hvordan er arbeidsstillingen din? Har du sjekket synet?

Vær bevisst på å sitte riktig, ha godt lys, og riktige briller hvis du trenger det. Husk også på å ta pauser, strekk litt på kroppen, rull med skuldrene og få sirkulasjon i nakken og hodet.

Hvis hodepinen trigges av noe du spiser, er det selvfølgelig viktig å finne ut hva du ikke tåler. Også viktig å få magen og tarmen i balanse. Probiotika kan være lurt å bruke. Og selvfølgelig holde deg unna det du ikke tåler. Viktig også å drikke nok vann.

Stress er ofte en faktor i forhold til hodepine. Lær deg teknikker for å beherske stress. Meditasjon, avspenning, pusteteknikk og hvile er bra.

Det finnes ellers mange gode selvhjelpsteknikker som kan lindre hodepine. Sammen med behandling og forebyggende tiltak, kan det være et godt alternativ til smertestillende medisiner. Hvis du vil lære noen enkle teknikker for smertelindring og selvhjelp, er du velkommen til å få mine gratis selvhjelpstips.

Bli gjerne med i Helse- og velværegruppe på Facebook, hvis du vil ha inspirasjon og tips relatert til helse og velvære.

Inger Johanne Solend

Del:
Posted in Erfaringer fra klinikken, selvhjelp and tagged , , , , , , .