Kriser og muligheter

Hva er en krise?

En krise er en hendelse som kommer brått, og som snur opp ned på hele tilværelsen. På det personlige plan kan det handle om en ulykke, sykdom, samlivsbrudd, tap, sorg, med mer.

Akkurat nå er vi midt i en global krise – en pandemi. I løpet av ganske kort tid, spredde viruset seg til hele kloden, og det har fått enorme konsekvenser.

Jeg skal ikke si så mye om denne krisen, men vil si noe om kriser generelt. Alle kriser har noe til felles, selv om kriser kan være mye forskjellig.

Store samfunnskriser kan handle om krig, pandemier (som den krisen vi er i nå), naturkatastrofer, økonomiske kriser med mer.

Felles for alle kriser, er at de har flere faser.

De 5 fasene i en krise

Den første fasen er akuttfasen. I den fasen er man i sjokk – kan føle seg nummen, handlingslammet eller som i et vakuum. En klarer ikke helt å fatte eller ta inn over seg hva som har skjedd, eller er i ferd med å skje.

Noen blir ekstra handlekraftige og rasjonelle i denne fasen – og handler nærmest på autopilot.

Etter noen dager eller uker, går vi inn i reaksjonsfasen. Nå har vi begynt å forstå og ta innover oss hva som har skjedd, og reaksjonene kommer. Nå begynner vi å kjenne på følelsene i forhold til det som har skjedd. Frykt, sorg, sinne, frustrasjon og fortvilelse er følelser som kan komme. Fornektelse kan også være en del av denne fasen. Kanskje vil vi ikke tro eller innse at det er så ille som det er?

Denne fasen er nok den verste. Tilværelsen er kaotisk, alt er snudd opp ned, og vi vet ikke hvordan framtiden vil bli. Akkurat nå er vi nok i den fasen, i den globale krisen vi er midt i.

Hvor lang tid denne fasen vil vare, vet vi ikke. Men etter hvert som tiden går, vil vi komme inn i den tredje fasen – akseptfasen.

Nå har vi vent oss til at livet og tilværelsen har blitt annerledes, og vi klarer å akseptere det. Det som har skjedd, har skjedd, og vi kan ikke forandre det. De verste reaksjonene er over, selv om det fortsatt gjør vondt. Allikevel oppleves det litt lettere.

Den fjerde fasen, er nyorienteringsfasen. Vi har erkjent at livet ikke blir slik det var før krisen, og har klart å akseptere det. Da begynner vi å se etter andre måter å leve på.

Hva kan vi gjøre annerledes? Hvordan finne nye løsninger, og se andre muligheter? I denne fasen kan det skje mye positivt. Tenk på at mange av de store oppfinnelsene i menneskehetens historie har hatt sitt utspring av kriser!

På det personlige plan, kan det også komme mye positivt ut av kriser. Kanskje fører krisen til at du endelig tør å følge drømmen din? Når vi blir tvunget til å tenke og handle på nye måter, finner vi ofte både styrke og ressurser som vi ikke var klar over at vi har. Kriser hjelper oss også til å se hva som er viktig i livet, og hva som bare er bagateller.

Hva lærer vi av kriser?

Når vi har kommet oss gjennom de fire første fasene av krisen, kan vi se hva vi har lært av denne krisen. Da er vi i læringsfasen.

Kanskje er det først da vi klare å se hvorfor krisen oppsto? Hvordan kan vi unngå at det samme skjer igjen? Hva vil vi gjøre annerledes hvis noe lignende skulle oppstå igjen?

Kom det noe positivt ut av dette?

Personlig mener jeg at kriser er det vi lærer aller mest av. Det kan være grusomt når vi står midt oppe i en krise. Det kan hende at konsekvensene er så store at det blir vanskelig å reise seg igjen, og det kan hende at vi trenger mye hjelp både underveis og i etterkant.

Allikevel – når krisen rammer, kommer det alltid nye muligheter! Da jeg ble utsatt for en trafikkulykke for mange år siden, ble jeg nødt til å bygge opp mye av livet mitt på nytt.

Jeg valgte å se muligheten til å gjøre det som føltes riktig for meg, og hoppe ut i det ukjente. I ettertid har jeg tenkt at ulykken hjalp meg til å finne min retning i livet. Jeg fikk bokstavelig talt et dytt for å komme i riktig retning.

Kanskje kloden vår trengte en pandemi for at vi mennesker skal forstå at vi må leve på en annen måte? Kanskje kommer det noe godt ut av denne krisen?

Foreløpig vet vi ikke hva som skjer. Akkurat nå kan vi bare ta vare på oss selv og hverandre så godt vi kan.

Om du sliter med vanskelige følelser – ikke gå med det alene! Ta gjerne kontakt om du trenger noen å snakke med. Personlig veiledning kan du også få via Zoom. Kraniosakralterapi og annen behandling, kan også være til god hjelp, for spenninger som setter seg i kroppen.

Kanskje kan det være godt å vite om det er flere faser i en krise. Det blir bedre, og de verste kriser kan føre til de beste muligheter og resultater.

Inger Johanne Solend

Del:
Posted in selvhjelp, Ukategorisert and tagged , , , , , , .